maandag 25 januari 2016

Gelli printen
Deze voornamelijk zwarte is erg mooi, maar door de weerkaatsing van het tl buislicht is dat nauwelijks te zien
Gisteren zag ik dat het fluitekruid al begint uit te lopen en de Ooievaarsbek in de voortuin was ook nog niet doodgevroren en heeft interessante bladeren. Gelliprinten was toen het eerste dat door mijn hoofd schoot.
Dus vandaag gelli print.
Een jaar geleden heb ik een houdbare gelatineplaat gemaakt en dat is een wonderlijk ding. Ik verpeste hem al vrij snel door er verf op te laten drogen en daarna bleef hij plakkerig en dat werkt niet lekker. Een half jaar geleden dacht ik: voor ik hem weggooi zal ik hem nog een keer als basis voor een normale 'verse' gelatineplaat gebruiken, dan heb ik minder gelatine nodig (ons bin zunig ;-)
Doordat hij niet bederft, maar wel krimpt was hij een centimeter lager geworden dan de rand van de bakplaat waar hij in zit. Dus kon ik hem 'bijvullen' met gewone gelatine. En .......... een wonder! Die verse gelatineplaat is ook tot nu toe goed gebleven. Normaal bederft zo'n plaat binnen 2 weken, maar hij was nog steeds prima, alleen wel weer ingedroogd en dus gekrompen. Toen  mijn 3 daagse cursiste kwam heb ik de plaat weer met verse gelatine bijgevuld. Dat is nu 2 weken geleden en hij is nog steeds prima!
Als iemand daar een verklaring voor heeft hoor ik het graag. Ik kom niet verder dan dat de onderliggende gelatine natuurlijk een beetje oplost als er nieuwe hete gelatine overheen gegoten wordt en dan een beetje mengt. Maar dat zou dan betekenen dat er lang niet zoveel glycerine in een houdbare plaat hoeft.

Maar goed, vandaag heb ik dus even gegelatineprint (dat is vast geen abn).

Een paar van de resultaten zie je hierboven. De foto's zijn gemaakt bij kunstlicht, dus sommige zijn slecht te zien vanwege glinstering.

Ik heb ook even een experiment gedaan met brusho, dat is geen succes. Ik had de korrels op de plaat gestrooid en toen met een plantenspuit bespoten en daar het papier ingedrukt. Het geeft niet echt een bijzonder effect en je plaat is gelijk ook gekleurd. In tegenstelling tot de acrylverf gaat de kleur van de Brusho er niet meer uit. Kennelijk trekt het in de gelatine.
De resultaten zie je hieronder.


4 opmerkingen:

Janny de Roo zei

Jij houdt gelukkig wel van wat "kliederwerk" en dat legt je geen windeieren. Mooie combi zag ik voorbij komen en och die laatste, daar kun je altijd nog stukjes van gebruiken.

Hannie de Beer zei

Prachtige prints! wat een mooie kleuren. Ik heb me er nog niet aan gewaagd om een houdbare plaat te maken. Gebruik altijd de kant en klare of een glasplaat . Maar toch een goed idee om te doen!

Beth zei

Nice work Joke. I think Judith and I may do some gelli plate Friday!! Great minds think alike. (smile)

Jo Huijsman zei

Een bijzonder verhaal, je gelatineplaat.
De mijne was geen houdbare, maar is ook niet kapot te krijgen.