zaterdag 16 juli 2011

Uitleg bloem

Nienke vroeg in een reactie of ik uit wil leggen hoe de bloem uit de vorige blogpost wordt gemaakt. Ik heb geen foto's van het proces, maar het is in feite heel simpel.
Je knipt een paar cirkels van synthetische stof: organza, voering, synthetisch satijn of iets dergelijks van groot naar klein. Mijn bloem bestaat uit 1 lapje satijn en voor de rest synt.organza.
Dan geef je 5 of 7  knipjes in de cirkel tot bijna het midden (niet helemaal, want dan valt hij uit elkaar)
Je steekt een kaars of theelichtje aan en vouwt de cirkel zo op dat er maar 1 "blaadje" uitsteekt en dat haal je met de randen langs de vlam. Door de hitte van de vlam smelt de rand en het blaadje krult ook op.
Je kunt het beste beginnen bij de hoekjes, die worden vanzelf rond door het smelten. Zo doe je alle blaadjes, en dan begin je met de volgende cirkel. Als je alle cirkels hebt gehad kun je ze in het midden aan elkaar zetten, evt. met een hartje van vilt of een paar kraaltjes als meeldraden zoals ik heb gedaan.
Als je er ook een lapje vilt achter naait voor de stevigheid kun je er een brochespeld opnaaien en hem als broche gebruiken.

Geen opmerkingen: