vrijdag 15 april 2011

Scheerschuimverven

Komende zondag ga ik een paar vriendinnen laten zien wat scheerschuimverven inhoud. Maar ik heb het zelf nog nooit gedaan, dus dat moet nu toch eerst gebeuren.
een erg droge kwast en af en toe een dot schuim

een laagje aangebracht
Ik ben begonnen met 2 kleuren heel erg verdunde acrylverf door de scheerschuim heen te mengen(paars en turquoise/blauw). Je krijgt dan een gemêleerd mengsel wat op zich al mooi is. Dat heb ik met een schuimrubberen kwast op de stof gesmeerd.
Dat geeft een mooie achtergrond die ik op papier met veel meer moeite bereik en op stof zou het nog veel lastiger zijn.
(de groene vervuiling op de stof is van de handdoek waartussen ik de lapjes heb gestreken. Er blijft veel verf aan de handdoek zitten en die drukt weer af op het volgende lapje)
Dus: experiment gelukt.

Daarna ben ik gaan doen wat ik op  you tube had gezien. Een laag schuim op stof aanbrengen (of op papier) Daar verf (of inkt) op druppelen en vervolgens wegschrappen. Ik heb het een poosje laten staan voor ik de verf weg schrapte, maar het resultaat was dat er nauwelijks verf in de stof zat. De verf werd met het schuim weggeveegd. Toen heb ik een lapje met schuim en al gestreken, dat werd pas echt een vieze bende.
Toen ben ik het andersom gaan proberen. Er was ook een filmpje over kaarten maken met scheerschuim. Daar werd het scheerschuim op een bordje gespoten en bedruppeld met inkt, dan gemarmerd met een satéstokje of zo en daar werd de kaart ingedrukt.
Ik heb een lapje ingespoten met scheerschuim, dat gladgestreken en daar inkt in gedruppeld, even in laten trekken en toen een 2e lapje erbovenop gelegd en in de scheerschuim gedrukt.
Toen weer erafgetrokken. Beide lapjes nog even laten rusten en toen het schuim weggeveegd. Het 2e lapje was veel beter gelukt dat het eerste.
Logisch natuurlijk, want de verf ligt op het scheerschuim

onderste lapje

2e lapje

onderste lapje

2e lapje


Conclusie, je kunt het scheerschuim beter als een stempel gebruiken dan rechtstreeks op de stof.

Daarna heb ik nog een paar lapjes met acrylinkt gemaakt op dezelfde manier.

onderste lapje

2e lapje
Toen ik hiervan het schuim wegveegde (met een oude pannelikker) was het doordrenkt met inkt, dus heb ik het 'vervuilde' schuim weer op 2 schone lapjes gesmeerd en daarmee een gekleurde achtergrond gemaakt van een beetje vuilgroen.
Daarop nog een paar druppels inkt en weer marmeren en toen bedacht ik pas dat het misschien wel handig was om een foto van het proces te maken  (oen). Dus hieronder 1 foto met scheerschuim.

lapje  met schuim
Daarop heb ik weer een 2e lapje gedrukt en daarvan hieronder de resultaten.

onderste lapje nadat 2e lapje ervan is gemaakt
2e lapje


2e lapje na strijken

onderste lapje na strijken
Ik heb ook nog een paar afdrukken op papier gemaakt. Dat gaf wel een mooi gemarmerd effect, maar dat werd weer teniet gedaan doordat bij weg wegschrappen van het schuim ook veegstrepen ontstonden. Waarschijnlijk gebeurd dat niet als je zoals op het filmpje stempelinkt gebruikt, maar dat heb ik niet dus dat kon ik niet uitproberen.


Mocht zondag nog opzienbarende resultaten geven laat ik dat hier wel weer zien. Als ik er tijd voor heb zal ik proberen wat procionverf aan te maken zodat ik dat zondag ook kan proberen.

3 opmerkingen:

Janny zei

Dat lapje met schuim in het lichtblauw vind ik prachtig. Maar dit kon niet zo blijven, als ik het goed begrijp.

Hannie zei

Wat mij betreft zijn de lapjes die je bewerkte met acrylinkt het mooiste gelukt! Wel een enorm gedoe als ik het zo bekijk. Krijg je met monoprinting niet een soortgelijk effect?
En een vraagje: Worden de lapjes ook nog gewassen na de behandelingen?

Christina Fokkema zei

Waarom de verf soms niet pakt komt volgens mij doordatje het schuim er te snel afhaalt. De verf moet wel tijd hebben om door de schuim heen te komen. Ik doe het als volgt:

Ik pak een lapje en spuit de schuim er rechtstreeks op, maar dan op de helft. Daarover heen de verf en dan de tweede helft van het lapje er weer overheen leggen. Een soort sandwich dus. Dan laat het ik vervolgens een nacht rusten.

Je hebt wel heel mooie patronen gekregen door jouw manier van werken. Enne: veel plezier zondag he.