maandag 10 januari 2011

Sneeuwverven

Om te beginnen voor iedereen die dit leest : Een heel gezond, gelukkig en creatief 2011.
De sneeuw is natuurlijk al lang verdwenen, maar ik was er nog steeds niet toe gekomen foto's te maken van mijn sneeuw geverfde lappen.
Ik had al zeker een jaar Procionverf in huis, maar er nog nooit iets mee gedaan toen ik op allerlei blogs ineens stukjes over sneeuwverven vond. En toen dacht ik nu of nooit, want het zag er allemaal vrij simpel uit. Maar wel met prachtige resultaten. Ik ben niet zo van de effen lappen, maar al die wilde vlekken vond ik prachtig. Dus ben ik aan de slag gegaan. In eerste instantie zonder handschoenen (want een lepeltje verf in een bloempot doen, daar kan ik toch mijn handen wel bij schoon houden!!!)
Resultaat: donkerblauwe handen tegen de tijd dat ik het 1e zakje procion had opengemaakt. Het heeft meer dan een week geduurd voor mijn handen weer een beetje toonbaar waren!!

In 1e instantie heb ik de lapjes in een bloempot gedaan, bedekt met sneeuw en daarop verf gestrooid en weer toegedekt met sneeuw (afgekeken bij Margeeth). Onder de bloempot nog een plastic zakje met daarin een 'leklapje'.  De volgende dag het ik de lapjes aan 1 knijper opgehangen op te drogen. Onderstaande lappen zijn het resultaat.


Nienke vertelde me dat dit kwam omdat ik de lappen niet had uitgespoeld. Daardoor kon de verf gaan 'lopen'. Nou ben ik niet voor het uitspoelen van overtollige verf omdat al die verf in het riool niet best is voor ons milieu en ik ga de lappen toch niet gebruiken voor iets dat gewassen zal worden. Maar ik heb de volgende lappen maar liggend gedroogd. Maar als ik er op terugkijk, vindt ik deze 1e 'uitgelopen' lappen misschien wel de mooiste. Resultaat van al mijn verfactiviteiten lijkt natuurlijk niet op al die prachtige lappen van Hannie, Nienke, Marjolijn en Margeeth. Maar voor een 1e keer stofverven vond ik het toch een leuk resultaat.

Mooi om het kleurverschil te zien. De linkse lap is tricot en heeft een veel warmere kleur gekregen dan de katoen en de badstof
Zat hier misschien een beetje kunststof in?

Daarna dacht ik, als ik lap nu gewoon uitspreid kan ik zelf een beetje richting geven aan de kleuren.
En dus heb ik mijn wasruimte maar even bij mijn atelier getrokken. Het zijdeschilderraam ligt er omdat ik in 1e instantie de stof daarop wilde spannen, maar dat ging niet goed, door de zware sneeuw sprongen de punaises (of hoe die driepuntige prikkers ook moge heten) steeds los.

Het resultaat verschilt niet echt de de lappen uit de potjes

Onder de lap een oud dekbed voor het doorlekken (bleek niet voldoende) en tussen de lap en het dekbed allerlei papierwaren (patroontekenpapier, papieren handdoeken, en stukken keukenrol waar ik eerder al verf mee had opgedept om te zien hoe dat zou worden). En ook een stukje Tyvek.
De foto's hieronder zijn de papierwaren en de Tyvek.


1 opmerking:

Aart zei

Leuke sneeuwlappen en papieren joke! Je ziet wat experimenteren doet. Ik ga je vanaf nu volgen.